Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019


Πρόεδρος ΕΣΚΑΝ: "Όσο και αν ορισμένοι απαιτούν, έλεγχοι πλέον μόνο αιφνιδιαστικά"



Ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση για τους ελέγχους ντόπινγκ και απέκρουσε... την προπαγάνδα που καλλιεργείται πριν το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ.

Η συστηματική προσπάθεια του επίσημου ΠΑΟΚ και του Γιώργου Σαββίδη να καλλιεργήσουν ένα κλίμα… ντόπινγκ πριν το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, έτυχε απάντησης και από τον πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ. Ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης εξήγησε ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται απροειδοποίητα και όχι κατά παραγγελία, όπως προβλέπει το καταστατικό της WADA.

Βέβαια, αν αυτό δεν βολεύει την… πραγματικότητα που προσπαθούν να δημιουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, τόσο το χειρότερο για τη WADA…

Ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, έπειτα από την απαντητική επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπου αρνήθηκε το αίτημά του για έξτρα έλεγχο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έκανε δήλωση και τόνισε πως όσο κι αν ορισμένοι παραγγέλνουν, πιέζουν και απαιτούν, έλεγχοι γίνονται πλέον μόνο απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Έπειτα από την απαντητική επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έχουν υπάρξει αρκετά άστοχα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και σχόλια/αναρτήσεις επί του θέματος. Ενημερώνουμε, λοιπόν, για ακόμα μια φορά ότι:
Το ΕΣΚΑΝ είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ όργανο και το μόνο αρμόδιο για τη διενέργεια ελέγχων σε εθνικό επίπεδο, λειτουργώντας βάσει της κείμενης νομοθεσίας, εναρμονισμένης με τους διεθνείς κανονισμούς.

Είναι υποχρεωμένο το ΕΣΚΑΝ να υλοποιεί ένα ΔΙΚΟ του πρόγραμμα ελέγχων, το οποίο θέτει προτεραιότητες μεταξύ αγωνισμάτων, κατηγοριών αθλητών, είδους ελέγχων, είδους δειγμάτων προς συλλογή, είδους ανάλυσης δειγμάτων, πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου για τον Έλεγχο και τις Έρευνες (International Standard for Testing and Investigations) του World Anti-Doping Agency.

Έλεγχοι, συνεπώς, καθ’ υπόδειξη τρίτων και προφανώς, έλεγχοι που έχουν προαναγγελθεί, ΑΝΤΙΒΑΙΝΟΥΝ στον κώδικα του WADA και στη διεθνή πρακτική.
Το ΕΣΚΑΝ, υπό την προεδρία μου και με τη συνδρομή των εγνωσμένου κύρους επιστημονικών συνεργατών, διενεργεί πλέον ελέγχους αντί-ντόπινγκ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ και ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ κι όχι κατά παραγγελία. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει ως οφείλει. Όσο κι αν ορισμένοι παραγγέλνουν, πιέζουν και απαιτούν, θεωρώντας ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος.

Με τον κώδικα του WADA η Ελλάδα εναρμονίστηκε νομοθετικά από το 2016, ασχέτως αν από τότε μέχρι πρότινος δεν τον εφάρμοσε σε πλείστες περιπτώσεις. Απόρροια, άλλωστε, αυτής της θεωρητικής και όχι ουσιαστικής εναρμόνισης, από τις αβελτηρίες των προηγούμενων διοικήσεων και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο η άρση πιστοποίησης του Εργαστηρίου του ΟΑΚΑ, αλλά και η στενή πλέον επιτήρηση της χώρας από τον WADA.

Μετά τον σχετικό έλεγχο του κλιμακίου της WADA προ μηνών, η Ελλάδα δέχθηκε δέσμη παρατηρήσεων και δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί. Δουλεύουμε συστηματικά για τη θεραπεία τους με συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης, σε αυστηρής τήρησης χρονοδιάγραμμα, τα προσεχή τρία τρίμηνα.


Παναγιώτης Σκανδαλάκης
Πρόεδρος ΕΣΚΑΝ




Αποφάσεις Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού οργάνου – 11η αγωνιστική


Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο πήρε τις παρακάτω αποφάσεις στο πλαίσιο των συναντήσεων της 11ης αγωνιστικής.
Αναλυτικά:

Α/ ΠΑΕ ΑΕΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 24/11/2019 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 24/11/2019 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της καθώς επίσης και για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ
Β/ ΠΑΕ Παναιτωλικός: «Βάσει των αναφερομένων στο από 24/11/2019 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 24/11/2019 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα»: Για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της καθώς επίσης και για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750,00) ευρώ
Γ/ ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 24/11/2019 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 24/11/2019 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 3592/19/2515257 από 25/11/2019 Έκθεση της Αστυνομίας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: χρηματική ποινή οκτώ χιλιάδων (8.000,00) ευρώ
Δ/ ΠΑΕ Λαμία: «Βάσει των αναφερομένων στο από 23/11/2019 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 23/11/2019 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: χρηματική ποινή δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ
Ε/ ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης: «Βάσει των αναφερομένων στο από 24/11/2019 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 24/11/2019 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα»: Διότι: «Μετά τη λήξη του αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ– ΠΑΕ ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ.,  που έγινε στις 24/11/2019 στο πλαίσιο της 11ης Αγωνιστικής του Πρωταθλήματος  «SUPERLEAGUE 1 ΕΛΛΑΔΑ», αν και ως γηπεδούχος ομάδα ήσασταν υποχρεωμένη να μην επιτρέπετε την είσοδο στα αποδυτήρια προσώπων μη διαπιστευμένων και μη αναγραφόμενων στο φύλλο αγώνα, επιτρέψατε στο Δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο να εισέλθει εντός των αποδυτηρίων της φιλοξενούμενης ομάδας ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ. και ακολούθως εντός των αποδυτηρίων των διαιτητών, όπου και παρέμεινε για δύο λεπτά, αν και τούτο απαγορεύεται, καθόσον ο παραπάνω αναφερόμενος ούτε αναγραφόταν στο Φύλλο Αγώνα ούτε τύγχανε διαπιστευμένο άτομο από τη Super League 1 Ελλάδας.»: χρηματική ποινή χιλίων (1.000,00) ευρώ
ΣΤ/ Α. Μπέος (Δήμαρχος Βόλου): «Βάσει των αναφερομένων στο από 24/11/2019 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 24/11/2019 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα»: Διότι: «Μετά τη λήξη του αγώνα εισήλθατε εντός των αποδυτηρίων των διαιτητών, αν και τούτο απαγορεύεται»: Επιβάλλει στον κ. Α. Μπέο τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές, ήτοι: α) ποινή απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για ένα (1) μήνα και β) χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ
*Η εκδίκαση της υπόθεσης της ΠΑΕ Πανιώνιος αναβλήθηκε. 

«Θύμα μιας ακόμα αδικίας με απόφαση που δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω»

Με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για έναν μήνα αλλά και με χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ,τιμωρήθηκε ο Αχιλλέας Μπέος, από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο στη Super League 1, καθώς στην αναμέτρηση του Αστέρα Τρίπολης με τον Βόλο κατέβηκε στα αποδυτήρια χωρίς να είναι διαπιστευμένος.

Ο ίδιος με ανάρτησή του στα social media σχολίασε την ποινή που δέχθηκε ως τραγελαφική.
Θύμα μιας ακόμη αδικίας, αυτή τη φορά από ένα Πρωτοδίκη – μέλος της Α΄βαθμιας πειθαρχικής επιτροπής της Super League, ονόματι Χριστόφορο Μάρκου, με μια τραγελαφική απόφαση για την οποία δεν ξέρω αν θα πρέπει να κλάψω ή να γελάσω.

Μου επέβαλε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ (αλήθεια από πού θα βρουν να την εισπράξουν;) και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για ένα μήνα γιατί υπέπεσα στο… καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο ατόπημα, πηγαίνοντας είκοσι λεπτά μετά την λήξη του αγώνα στα αποδυτήρια για να παραλάβω τον μικρό μου γιο, και να στείλω χαιρετίσματα, μέσω του διαιτητή, στον πατέρα του!!!

Προφανής η εμπάθεια και η σκοπιμότητα της απόφασης, ίσως μέσω αυτής ο κ. Χριστόφορος να προσβλέπει ότι κάποτε θα ξεκολλήσει από τον βαθμό του Πρωτοδίκη. Γιατί ο συγκεκριμένος χωρίς καν να λάβει υπόψη του την αρχή της αναλογικότητας επέβαλε μια τέτοια ποινή σε ένα απλό πολίτη και όχι σε κάποιον παράγοντα ομάδας.

Με ποιο δικαίωμα αλήθεια, αφού δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη, καμιάς πειθαρχικής διαδικασίας;

Και με ποια ελπίδα, αν όχι της ανέλιξής του μέσω μιας τιμωρίας του Αχιλλέα Μπέου;
Το θέμα είναι οι αρμόδιοι για το ελληνικό ποδόσφαιρο τι κάνουν και σε τι ελπίζουν. Πραγματικός τραγέλαφος…



Ο Φερνάντο Σάντος αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στον κόσμο για το 2019



O Φερνάντο Σάντος αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στον κόσμο για το 2019, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS).

Αυτή είναι δεύτερη φορά μετά το 2016, που ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός, πρώην προπονητής της εθνικής Ελλάδας, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, δέχεται την σχετική διάκριση.

Η επιλογή γίνεται από «εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους από περισσότερες από 90 χώρες».

Ο Σάντος, που τον Ιούνιο κατέκτησε με την Πορτογαλία το Nations League, ξεπέρασε τον Βραζιλιάνο ομοσπονδιακό Τίτε κατά 10 μονάδες και τον Ισπανό Ρομπέρτο Μαρτίνες (Βέλγιο) κατά 15,ενώ βρέθηκε 25 μονάδες μπροστά από τον περσινό νικητή, Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Ο Σάντος που συγκέντρωσε 112 βαθμούς, έπιασε τον Γιοακίμ Λεβ στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης όλων των ετών , από τότε που ξεκίνησε, με δύο πρώτες θέσεις.

Αμφότεροι βρίσκονται πίσω από τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε που έχει κερδίσει τέσσερις φορές αυτό το τρόπαιο από το 1996.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




Μπέος:  «Αν δεν πάω εγώ σε συνέδριο για τα στημένα, ποιος θα πάει;»


Ο Δήμαρχος Βόλου μίλησε στο ASTRA TV και αναφέρθηκε στο γεγονός πως θα είναι ομιλητής σε συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Βόλου:

«Ποιος θα πήγαινε δηλαδή, αν δεν πήγαινα εγώ; Προβληματίστηκα πολύ όταν μου ήρθε η πρόσκληση. Δεν είμαι υπέρ των ημερίδων και των διαβουλεύσεων, διότι πας, μιλάς και δε βγαίνει τίποτα. Eίμαι άνθρωπος της ουσίας. Το ζητούμενο είναι να θέλουν τη λύση στο θέμα. Αν θέλουν, να κάτσουν να μιλήσουν σοβαρά. 

Το να έρχεται ο υπουργός και κάτι περίεργοι δημοσιογράφοι δε λέει τίποτα. Αν δεν πάω εγώ, ποιος θα πάει; Εγώ βίωσα στο πετσί μου μία τεράστια αδικία. Με οδήγησαν στη φυλακή, τι να πούνε οι άλλοι;».

Ο Δήμαρχος Βόλου κατέληξε: «Δεν είναι τυχαίο που με προσκάλεσαν οι διοργανωτές. Εγώ πήρα την απόφαση να πάω μετά από σκέψη. Θέλω να αναφερθώ σε πράγματα που θα προβληματίσουν, και αν θέλουν να δώσουν λύση, ευχαρίστως να την πω. Θα προτείνω τώρα μία μεσοβέζικη λύση. 

Γιατί δε θέλω να την αποκαλύψω δημοσίως. Πρέπει να τους πιάσουμε στον ύπνο. Να ξεκινήσει ο μηχανισμός πριν τους ξυπνήσουμε. Δεν ξέρω όμως αν ο υπουργός θέλει να δώσει λύση. Δε το γνωρίζω αυτό»




Στην Αθήνα τη Δευτέρα FIFA και UEFA για την πρώτη συνεδρίαση της «Steering Committee»



Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Υφυπουργείο Αθλητισμού η πρώτη συνεδρίαση της «Steering Committee», της Επιτροπής που συστήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, σε συνεργασία των FIFA/UEFA, για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας και την ακεραιότητα των διοργανώσεων.

Στις εργασίες της «Steering Committee», πέραν του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, θα συμμετάσχουν οι εξής:

– Χέρμπερτ Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA)
– Λούκας Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών – μελών FIFA)
– Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA)
– Mark Timmer (Σύμβουλος Ασφάλειας και Προστασίας Αγώνων UEFA)
– Nicolas Raudenski (Αξιωματούχος Ακεραιότητας Διοργανώσεων UEFA)
– Χαράλαμπος Τσιανάκας (Νομικός Σύμβουλος Υπουργείου Δικαιοσύνης)
– Ιωάννης Αναστασάκος (Σύμβουλος Υπουργού Προστασίας του Πολίτη)
– Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (Αθλητικός Εισαγγελέας)
– Νικόλαος Πετρόπουλος (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας)
– Αχιλλέας Τσιχτής (Πρόεδρος ΔΕΑΒ)
– Αλέξης Δέδες (Εκτελεστικός Γραμματέας ΕΠΟ)
– Μηνάς Λυσάνδρου (Πρόεδρος SL1)
– Λεωνίδας Λεουτσάκος (Πρόεδρος SL2 και FL)



«Ξεπλένοντας» τον Βίτορ για τους «ξένους VARίστες»

Ο ΠΑΡΑΓΚΑΣ 



Όσο η ώρα της ανακοίνωσης των διαιτητών του ντέρμπι πλησιάζει, τόσο διάφορα ενδιαφέροντα προκύπτουν για τις... «σκέψεις» και τις «διαφωνίες» στην ΚΕΔ, με σκοπό να προβληθεί ο «καλός Περέιρα»!

Εδώ και λίγες ημέρες σέρνεται μια αστεία φημολογία, σχετικά με το παιχνίδι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ και τους διαιτητές που θα έχουν τον έλεγχο του VAR. Η φημολογία αυτή, λοιπόν, αναφέρει ότι κάποιοι στην ΚΕΔ θέλουν να επιλεγούν Έλληνες διαιτητές για το VAR. Και κάποιοι άλλοι, θέλουν ξένους στο VAR. Με τον Ισπανό Μάριν να αναφέρεται ως… ένθερμος υποστηρικτής των Ελλήνων και τον Περέιρα ως υπέρμαχος της… ξένης επιλογής.

Από όπου κι αν το πιάσεις το συγκεκριμένο θέμα, είναι κωμικό. Και προκαλεί απορίες ποιος και γιατί μπορεί να μπει στη διαδικασία να δώσει «άλλοθι» σε μια ΚΕΔ που εξ αρχής έχει δείξει ότι βασιλεύει η μονοκρατορία. Η αρχή του ενός. Η αρχή του Βίτορ Μέλο Περέιρα. Του Golden Boy της ελληνικής διαιτησίας. Του μίστερ 20+ χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Του ίδιου που έβαλε το φιλαράκι του από την Πορτογαλία (Ζόρζε Σόουζα) στο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Του ίδιου που στο ίδιο παιχνίδι επέλεξε τον… Φωτιά για VARίστα. Ο ίδιος που κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Παρά μόνο εκεί που ο ίδιος θέλει.

Είναι τουλάχιστον κωμικό και δείχνει άγνοια της κατάστασης, να υποστηρίζει ο οποιοσδήποτε ότι ο Περέιρα θα… ρωτήσει τον Μάριν ή οποιονδήποτε άλλον ποιους διαιτητές θα βάλει στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Είναι εκτός πραγματικότητας, πώς το λένε.

Διότι ακόμη κι αν ο ίδιος ο Περέιρα το λέει, ακόμη και δημόσια να το παραδεχθεί, με τη φωνούλα του, θα το κάνει μόνο με έναν λόγο: Να καλύψει τον κ@$# του. Να είναι αυτός «ο καλός που διάλεξε τους ξένους VARίστες». Ή «ο καλός που ήθελε ξένους VARίστες, αλλά δεν τον άφησαν». Μιλάμε για την απόλυτη παπάτζα. Κωμωδία.

Η ουσία είναι μία. Εάν η ΚΕΔ δεν επιλέξει ξένους για όλες τις διαιτητικές θέσεις, θα είναι έκθετη, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι κανείς Έλληνας διαιτητής δεν έχει την αξιοπιστία, την ικανότητα ή το «ειδικό βάρος» να αντεπεξέλθει.

Για τον διαιτητή, δε, ούτε να το συζητάμε. Εάν δεν είναι κάποιος της Ελίτ κατηγορίας, αλλά επιλεγεί κανένας απίθανος Φιλανδός, τότε θα φανούν πολλά για τις προθέσεις…

Ο ΠΑΡΑΓΚΑΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου