Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

 "Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Μίμη"


Το ελληνικό ποδόσφαιρο πενθεί για τον χαμό του Μίμη Παπαϊωάννου. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπαλτάκος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο Μίμης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, έφυγε σε ηλικία 81 ετών, αφού αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.
Αγωνίστηκε ως μεσοεπιθετικός, διέθετε πολύ καλή τεχνική και ήταν εξαιρετικός σκόρερ με χαρακτηριστικό του το μεγάλο άλμα και την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι. Κυρίως όμως ο Παπαϊωάννου ήταν ένας μεγάλος ηγέτης, ενώ παράλληλα διακρίθηκε για το ήθος και την ταπεινότητά του.
Γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας.  Από εκεί ξεκίνησε ως παιδί τη σπουδαία καριέρα του και το 1952 μεταπήδησε στη Βέροια. Το 1962 μετεγγράφη στην ΑΕΚ της οποίας έμελλε να γίνει ο εμβληματικός αρχηγός και ηγέτης. Με 249 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) πρωταθλήματα και 3 κύπελλα (1964, 1966, 1978). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1964 και το 1966. Επίσης πρωταγωνίστησε στην πορεία της ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977.
Είχε σημαντικότατο και ηγετικό ρόλο στην Εθνική ομάδα, στην οποία αγωνίστηκε 61 φορές και σημείωσε 20 γκολ με το εθνόσημο. Διετέλεσε επίσης μέλος του προπονητικού team της «γαλανόλευκης».
Το 2000 αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Το 1965 η Ρεάλ Μαδρίτης κατέθεσε πρόταση για την απόκτησή του, ωστόσο η ΑΕΚ αρνήθηκε να τον παραχωρήσει.
Ήταν ακόμη καλλίφωνος, συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον Στέλιο Καζαντζίδη και είναι εκείνος που τραγούδησε τον επίσημο ύμνο της ΑΕΚ που ακούγεται ως σήμερα στους αγώνες της ομάδας.
Θα μείνει αξέχαστος σε όλους μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.


 

 Εθνική Ελπίδων: Η αποστολή για Ουγγαρία και Λευκορωσία


Ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων Νίκος Παπαδόπουλος απηύθυνε πρόσκληση σε 27 ποδοσφαιριστές ενόψει της φιλικής αναμέτρησης με την αντίστοιχη της Ουγγαρίας (24/03/2023, 17:00 «Γεώργιος Καμάρας») και της πρεμιέρας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2025 απέναντι στην Λευκορωσία (28/03/2023, 17:00 «Απόστολος Νικολαΐδης»).

Η αναμέτρηση απέναντι στην Λευκορωσία για την 1η αγωνιστική των προκριματικών του EURO 2025 θα αποτελέσει το επίσημο ντεμπούτο του Νίκου Παπαδόπουλου στον γαλανόλευκο πάγκο. 

Αναλυτικά οι κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού:

ΘΕΣΗ

ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

T

Γκούμας

Δημήτριος

SpVgg Greuther Fürth

T

Μπαλωμένος

Κωνσταντίνος

ΠΑΟΚ

T

Τζολάκης

Κωνσταντίνος

Ολυμπιακός

Α

Παναγιώτου

Παναγιώτης

ΠΑΟΚ

A

Ασλανίδης

Κυριάκος

ΒΟΛΟΣ

Α

Τρούμπουλος

Βασίλης

ΑΕΚ

Α

Τουρκοχωρίτης

Γιώργος

Παναθηναϊκός

Α

Κωνσταντόπουλος

Απόστολος

Κ Beerschot VA

Α

Κίτσος 

Φώτιος

Ομόνοια 

A

Χρυσόπουλος

Κώστας

Ολυμπιακός

A

Αποστολόπουλος

Απόστολος

Ολυμπιακός

Μ

Μεταξάς

Δημήτριος

Βόλος

A

Κατσουλίδης

Βασίλης

Ολυμπιακός

M

Κρυπαράκος

Χρήστος

Παναθηναϊκός

Μ

Σουρλής

Βασίλης

Ολυμπιακός

Μ

Καραμάνης

Αθανάσιος

Διαγόρας Ρόδου

Μ

Σαπουντζής

Αναστάσιος

Ολυμπιακός

Μ

Λιάτσος

Χρήστος

Ολυμπιακός

Μ

Κουρφαλίδης

Χρήστος

Cagliari Calcio FC

E

Κοσίδης 

Μιχάλης

ΑΕΚ

E

Μπελεβώνης

Χρήστος

Βέροια

Ε

Σοφιανός

Μάριος

Πανσερραϊκός

Ε

Τζαβίδας

Μάριος

Ατρόμητος Αθηνών

Ε

Ζουγλής 

Νικόλαος

Αστέρας Τρίπολης

M

Κουτεντάκης

Τίτος

Μακεδονικός

E

Tζόλης

Χρήστος

Norwich City

Ε

Νιάρχος 

Γιάννης

Dunajska Streda

 

Οι διεθνείς για Γιβραλτάρ - Λιθουανία


Ο κ. Γουστάβο Πογέτ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που επέλεξε για τον εναρκτήριο αγώνα της Εθνικής στα προκριματικά του EURO 2024 με το Γιβραλτάρ στο Φάρο (24/3), καθώς και την πρεμιέρα της στην OPAP Arena για το φιλικό με την Λιθουανία (27/3).

Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα αποτελείται από τους εξής διεθνείς:
Γιώργος Αθανασιάδης, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Τζορτζ Μπάλντοκ, Δημήτρης Γιαννούλης, Λάζαρος Ρότα, Κώστας Τσιμίκας, Παντελής Χατζηδιάκος, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, Παναγιώτης Ρέτσος, Γιώργος Τζαβέλλας, Τάσος Μπακασέτας, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Δημήτρης Κουρμπέλης, Πέτρος Μάνταλος, Γιάννης Παπανικολάου, Μανώλης Σιώπης, Τάσος Χατζηγιοβάνης, Κώστας Φορτούνης, Γιάννης Κωνσταντέλιας, Δημήτρης Λημνιός, Γιώργος Μασούρας, Δημήτρης Πέλκας, Γιώργος Γιακουμάκης, Φώτης Ιωαννίδης, Βαγγέλης Παυλίδης.


Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ για τον Μίμη Παπαϊωάννου


Η οικογένεια της ΑΕΚ θρηνεί την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 81 του χρόνια.

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας μας πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας.

Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Με το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962.

Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963.

Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977.

Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ.

 

 «Έφυγε» από τη ζωή ο μύθος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμης Παπαϊωάννου


 «Έφυγε» από τη ζωή ο θρυλικός Μίμης Παπαϊωάννου σε ηλικία 81 ετών. Ο μεγαλύτερης ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ και ένας από τους σπουδαιότερους στo ελληνικό ποδόσφαιρο πέρασε στην ιστορία, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959.

Με το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο άνθρωπος που τραγούδησε τον ύμνο της ομάδας, τον οποίο έγραψε ο Στέλιος Καζαντζίδης.


Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963. Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977.


Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

Το 1979 σταμάτησε να αγωνίζεται στην Ελλάδα έπειτα από 480 αγώνες πρωταθλήματος.


Ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ.

Τη χρονιά εκείνη μετέβη στις ΗΠΑ, όπου αγωνίστηκε για μια περίοδο στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης ως παίκτης – προπονητής και κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ στο τοπικό πρωτάθλημα και κύπελλο. Αν και πλησίαζε τα 40 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κορυφαίας επαγγελματικής λίγκας των ΗΠΑ, της NASL, αλλά πλέον είχε αποφασίσει να σταματήσει.


Στην εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών (61) και τερμάτων (21) για την εποχή εκείνη. Σήμερα, κατέχει την 5η θέση στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών με την εθνική ομάδα.

Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας επεδίωξε να εργαστεί ως προπονητής σε μερικές ομάδες, όπως στην Κέρκυρα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Υπήρξε συνεργάτης του Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ 1994 στις ΗΠΑ.


Το ποδόσφαιρο δεν ήταν η μοναδική του καριέρα όμως καθώς εργάστηκε μερικά χρόνια ως επαγγελματίας λαϊκός τραγουδιστής βιώνοντας μεγάλες στιγμές στις αθηναϊκές πίστες ενώ, εκείνος τραγούδησε τον ύμνο της ΑΕΚ που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η Ένωση διαφυλάσσοντας την κληρονομιά του έχει «ντύσει» έναν από τους πυλώνες του νέου της γηπέδου με την μορφή και το όνομα του Μίμη Παπαϊωάννου. Η απουσία του από τα εγκαίνια της «OPAP Arena» προκάλεσε ερωτήματα, ωστόσο η υγεία του είχε επιδεινωθεί αρκετά και δεν μπορούσε να δώσει το παρών.
                                                                                                

                                                                                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου